Loading...
topic
Αρχική Σελίδα  /  Blog  /  Μόνωση Ταράτσας: Συμβατική ή Ανεστραμμένη

Blog

ΜΟΝΩΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ: ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ Η ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ

Σε ένα συμβατικό δώμα (ταράτσα) η θερμομόνωση εφαρμόζεται κάτω από την οποία στρώση στεγανοποίησης. Στην ανεστραμμένη μόνωση γίνεται το αντίθετο: η θερμομόνωση τοποθετείται πάνω από την στεγανοποίηση.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μεταξύ των δύο εναλλακτικών προτάσεων.

Πλεονεκτήματα ανεστραμμένης μόνωσης ταρατσών

  • Απεριόριστη χρήση της ταράτσας.
  • Σταθερή προστασία της στεγανοποιητικής μεμβράνης – ασφαλτικής μεμβράνηςμεμβρανών PVC κλπ από τις καιρικές καταπονήσεις : υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία, βροχή και παγετό. Επίσης έχει και σαν αποτέλεσμα μακροχρόνια προστασία στην στεγανοποιητική στρώση σε σχέση με αυτήν που μένει εκτεθειμένη.
  • Δεν απαιτείται φράγμα υδρατμών.
  • Η θερμομόνωση προσφέρει υψηλή βατότητα και προστατεύει την στεγανωτική κάλυψη από μηχανικές κακώσεις κατά την χρήση και συντήρηση και πλήρως προσβάσιμη για κάθε δραστηριότητα.
  • Εύκολη αφαίρεση και επανατοποθέτηση της ανεστραμμένης μόνωσης σε περίπτωση κατασκευής νέου ορόφου στο υφιστάμενο κτίριο.

Μειονεκτήματα ανεστραμμένης μόνωσης ταρατσών

  • Σε περίπτωση κάποιου σφάλματος η αστοχίας στη στεγανωποιητική στρώση, η επιδιόρθωση θα είναι αρκετά δύσκολη και με υψηλό κόστος.
  • Στις παλιές κατασκευές το πρόσθετο βάρος που χρησιμοποιείται πάνω από το θερμομονωτικό υλικό μπορεί να είναι μη ανεκτό . Κάποια λύση μπορούν να δώσουν τα θερμομονωτικά πλακάκια Fibrotile που αποτελούνται από εξηλασμένη πολυστερίνη (διαθέσιμα πάχη σε 5 + 8 cm) και 1 cm τσιμεντοκονίας.
  • Επίσης επειδή το νερό που περνάει από τους ορόφους του στεγανωτικού υλικού και αποστραγγίζεται στο επίπεδο της στεγανοποιητικής μεμβράνης θα πρέπει να υπάρχουν κλίσεις μεγαλύτερες του 1.2% και εξαιρετικά προσεγμένη στεγανοποίηση.

Προτεινόμενος τρόπος κατασκευής ανεστραμμένης θερμομόνωσης

  1. Χρειάζεται περισσότερο υπευθυνή και λεπτομερής δουλειά όσον αφορά τις κλίσεις (πάνω από 1,2%). Χωρίς λακκούβες και με καλή επιπέδωση.
  2. Ποιοτική ασφαλτική μεμβράνη ΑPP πάχους 4 mm όπως το Imper Lotus 4/20 ή μεμβράνη PVC όπως την Sikaplan G-15.
  3. Πολυεστερικό γεωύφασμα όπως το GEO RPES AG 300, βάρους 300 gr/m².
  4. Πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης πάχους αναλόγως της μελέτης.
  5. Πολυεστερικό γεωύφασμα συγκράτησης ρύπων όπως το GEO RPES AG 150, βάρους 150 gr/m². 
  6. Στρώση βατότητας από πλάκες πεζοδρομίου που μπαίνουν επί των ειδικών βάσεων.

Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα θερμομονωτικά πλακάκια Fibrotile που θα αντικαταστήσουν τις στρώσεις 4 μέχρι 6.