Loading...
topic
Αρχική Σελίδα  /  Blog  /  Σιλικονούχα Επιχρίσματα

Blog

ΣΙΛΙΚΟΝΟΥΧΑ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ

Οι παστώδεις σοβάδες βάσεως σιλικόνης είναι μία από τις πιο δημοφιλείς λύσεις για την ανακαίνιση, προστασία και συντήρηση κτιρίων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα τους και γιατί τις συναντάμε όλο και πιο συχνά;

Σε τι χρησιμεύει το τελικό επίχρισμα σιλικόνης;

Το τελικό επίχρισμα σιλικόνης περιλαμβάνει μια τελική λεπτή στρώση που εφαρμόζεται στο τέλος του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης ή στα εξωτερικά τοιχία. Επιτυγχάνεται μία τυπική εφαρμογή με υφή που μπορεί να χρωματιστεί σε οποιαδήποτε χρώμα απαιτεί το έργο, επιτρέποντας ατελείωτους αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς. Το τελικό επίχρισμα Thermomaster® Silicone Plaster διατίθεται σε κουβάδες των 25 kg έτοιμο προς χρήση χωρίς την ανάγκη προσθήκης νερού ή άλλων πρόσμικτων. Μόλις στεγνώσει εμφανίζεται η χαρακτηριστική τελική επιφάνεια που προστατεύει την κατασκευή για τα επόμενα χρόνια.

Πλεονεκτήματα της σιλικονούχας βάσης:

Σε σχέση με τα παραδοσιακά ακρυλικά επιχρίσματα, τα βάσεως σιλικόνης προσφέρουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα.

  • Υδατοαπωθητικότητα: Tα επιχρίσματα σιλικόνης προσφέρουν ανώτερη υδατοαπωθητικότητα και διαπερατότητα υδρατμών. 
  • Εύκολα στην εφαρμογή: Έτοιμα προς χρήση, μπορούν να εφαρμοστούν σε μια καλά προετοιμασμένη επιφάνεια πρόσοψης σε λίγες μόνο ώρες.
  • Εύκαμπτα: Η ευκαμψία τους τα καθιστά αποτελεσματικά στη γεφύρωση ρωγμών, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ρωγμών στο τελικό επίχρισμα.
  • Διαπνοή: Τα επιχρίσματα βάσεως σιλικόνης είναι γνωστά για την δυνατότητα που επιτρέπουν στην δομή του κτιρίου να ¨αναπνέει¨ μετά την εφαρμογή τους, συμβάλλοντας στην μείωση της πιθανότητας παγίδευσης υγρασίας.
  • Ευελιξία: Καθώς μπορούν να χρωματιστούν σε διάφορα χρώματα τα επιχρίσματα σιλικόνης προσφέρουν μια εξαιρετικά ευέλικτη λύση με αντοχή στο χρόνο ζωής τους.

Πόση είναι η διάρκεια ζωής τους:

Σε γενικές γραμμές τα επιχρίσματα σιλικόνης έχουν αποδειχτεί με τα χρόνια ότι είναι πιο ανθεκτικά από άλλα παραδοσιακά επιχρίσματα όπως τσιμεντοειδούς βάσης επιχρίσματα ή βαφές.

Με τη σωστή συντήρηση τα επιχρίσματα σιλικόνης μπορούν να προσφέρουν προστασία στην κατασκευή για πάνω από 10 χρόνια. Φυσικoί παράγοντες όπως η θέση του κτιρίου και οι καιρικές συνθήκες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη μακροζωία του επιχρίσματος.

Είναι τα επιχρίσματα σιλικόνης καλύτερα από τα ακρυλικά;

Ενίοτε η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι τόσο απλή, αφού θα πρέπει να γίνει σύγκριση μεταξύ χαρακτηριστικών απόδοσης και τιμής. Τα ακρυλικά επιχρίσματα (π.χ. Thermomaster® Acrylic Plaster), προσφέρουν τη διακοσμητική προστασία μιας επιφάνειας πρόσοψης και αποτελούν την συνήθη, ανθεκτική λύση. Διατίθενται σε μια τεράστια γκάμα χρωμάτων και η τιμή τους είναι χαμηλότερη από τα αντίστοιχα επιχρίσματα σιλικόνης. Έτσι μπορεί να αποτελούν την ιδανική λύση για έργα όπου η συγκράτηση του προϋπολογισμού είναι το ζητούμενο.

Τα επιχρίσματα σιλικόνης μπορούν να έχουν υψηλότερη τιμή όμως η αντοχή τους στις καιρικές συνθήκες και στο περιβάλλον είναι αξιοσημείωτη. Σε βάθος χρόνου τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά (υψηλή διαπνοή, αντίσταση στη δημιουργία μούχλας ή άλγη) ισοδυναμούν με διατήρηση της τελικής επιφάνειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Συνεπώς και η ανάγκη για βαφή ανακαίνισης επί του επιχρίσματος επιμηκύνεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τα ακρυλικά επιχρίσματα.

Πως εφαρμόζεται το τελικό επίχρισμα;

Εάν εφαρμόσετε το τελικό επίχρισμα με ψεκασμό, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή του μηχανολογικού εξοπλισμού. Αμέσως μετά την εφαρμογή λειαίνουμε την επιφάνεια με μια συμπαγή πλαστική σπάτουλα φινιρίσματος.

Το τελικό επίχρισμα τις πλείστες φορές γίνετε χειροκίνητα. Εφαρμόστε τον σοβά με καθαρή σπάτουλα από ανοξείδωτο χάλυβα. Εκτελέστε την εξομάλυνση με κυκλικές κινήσεις, με μια συμπαγή πλαστική σπάτουλα φινιρίσματος, μέχρι να επιτευχθεί μια ομοιόμορφη δομή. Μετακινήστε τους κόκκους στην εφαρμοσμένη επίστρωση φινιρίσματος επίχρισης όσο το δυνατόν λιγότερο κατά τη διάρκεια της λείανσης για να αποφύγετε εξογκώματα υλικού μπροστά από το μυστρί.

Τα τελικά επιχρίσματα σιλικονούχας βάσης είναι εξαιρετικά εύκολα στην εφαρμογή μιας και έρχονται σε έτοιμη συσκευασία και προ βαμμένα. Μπορούν να εφαρμοστούν χειροκίνητα, χρησιμοποιώντας σπάτουλα εξομάλυνσης από ανοξείδωτο χαλυβά ή με ψεκασμό σε πάχος λίγο πιο πάνω από τη διάμετρο του πιο χοντρού κόκκου.