Loading...
topic
Αρχική Σελίδα  /  Blog  /  Επικάλυψη Ενδοδαπέδιας Θέρμανσης

Blog

ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι ένα σύστημα θέρμανσης επιφάνειας , στο οποίο η θερμαντική επιφάνεια είναι το δάπεδο του θερμαινόμενου χώρου. Οι βασικές διατάξεις που χρησιμοποιούνται είναι ίδιες με εκείνες των συμβατικών συστημάτων: καυστήρας, λέβητας, κυκλοφορητής, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε καύσιμο (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κλπ). Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι τελικοί αποδέκτες του ζεστού νερού δεν είναι τα σώματα καλοριφέρ αλλά το ίδιο το δάπεδο, το οποίο λειτουργεί ως θερμαντικό σώμα.

To δάπεδο θερμαίνεται σιγά σιγά και ακτινοβολεί τη θερμότητα στον αέρα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ομοιόμορφη θέρμανση του αέρα, από κάτω προς τα πάνω. Οι χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, απαλλάσσονται από την ξηρότητα του αέρα του χώρου και δίνουν ένα πραγματικά υγιεινό περιβάλλον. Επιπλέον, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών το σύστημα αυτό δεν δημιουργεί ρεύματα αέρα κι έτσι δεν υπάρχουν φαινόμενα όπως μαυρίσματα στους τοίχους ή μεταφορά σωματιδίων και μικροβίων.

Ένα θέμα που δημιουργείται μετά την τοποθέτηση της ενδοδαπέδιας είναι με ποιο τρόπο θα καλύψουμε το σύστημα. Η εταιρία μας συστήνει να γίνει screed 20/25C ενισχυμένο με πολυμερικές δομητικές μακρό-ίνες iScree 24 ειδικά σχεδιασμενές για προσθήκη σε τσιμεντοειδή υποστρώματα και υπερρευστοποιητή πολλαπλών χρήσεων SikaPlast 250.

Τα πλεονεκτήματα που θα έχει η χρήση των ινών iScree 24 είναι πρώτα από όλα η αποτελεσματική δομική ενίσχυση του μπετόν και η αντικατάσταση του χαλύβδινου οπλισμού. Επίσης θα αποτρέψουν τις ρωγμές στο υπόστρωμα. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για δάπεδο με συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, καθώς εξαλείφουν το κίνδυνο πρόκλησης ζημιάς στους σωλήνες λόγω της καλής διασποράς στο μπετόν. Η δοσολογία που συστήνεται είναι 1.2-2 kg/m³ και μπορούν να προστεθούν απευθείας στην μπετονιέρα, στο εργοτάξιο.

Με την χρήση του υπερευστοποιητή Sikaplast 250 θα πετύχουμε  υψηλή μείωση νερού, που έχει ως αποτέλεσμα υψηλή πυκνότητα, υψηλές αντοχές και μειωμένη διαπερατότητα. Προσφέρει υψηλή πλαστικότητα μείγματος, που έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένη ρευστότητα, τοποθέτηση και συμπυκνωσιμότητα. Επίσης θα προσφέρει μειωμένη συρρίκνωση κατά την ωρίμανση και μειωμένο ερπυσμό σε σκληρυσμένο σκυρόδεμα. Η κατανάλωση του υλικού είναι στο 1% κατά βάρους του τσιμέντου.

Στη συνέχεια , εάν θα γίνει επίστρωση με κεραμικά πλακίδια, η συγκόλληση θα πρέπει να γίνει με κόλλα πλακιδίων η οποία έχει δυνατότητα εγκάρσιας παραμόρφωσης (ελαστικότητα), θα πρέπει δηλαδή να είναι κατηγορίας C2TES1. Συστήνουμε την SikaCeram 243 Ultraflex η οποία έχει πιστοποίηση  να χρησιμοποιηθεί σε υποστρώματα με ενδοδαπέδια θέρμανση σύμφωνα με ΕΝ 14891. Μία άλλη επιλογή είναι η Starflex Diamond όπου επίσης ενδείκνυται για ενδοδαπέδια θέρμανση.

Ένα άλλο τελικό διακοσμητικό επίχρισμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω από screed ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι το σύστημα της πατητής τσιμεντοκονίας της Novamix. Περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα αυτό, μπορείτε να βρείτε στο άρθρο Σύστημα Πατητής Τσιμεντοκονίας.