Loading...
topic
Αρχική Σελίδα  /  Blog  /  Τεχνολογία Ινοπλισμένου Σκυροδέματος

Blog

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΝΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

Οι ίνες αποτελούν ένα ιδανικό συστατικό των μειγμάτων σκυροδέματος και κονιαμάτων. Βελτιώνουν τις ιδιότητές τους ακριβώς εκεί που εντοπίζονται οι αδυναμίες τους. Πρωτίστως αυξάνουν την αποδοτικότητά τους σε ενέργεια απορρόφησης και πυραντίσταση, ενώ επίσης περιορίζουν τη δημιουργία ρηγματώσεων και το εύρος των πιθανά δημιουργούμενων ρωγμών.                                     

Το ινοπλισμένο σκυρόδεμα είναι σκυρόδεμα στο οποίο έχουν προστεθεί ίνες κατά τη διάρκεια της παραγωγής του, για βελτίωση της συμπεριφοράς του ως προς τη ρηγμάτωση και το μοτίβο θραύσης. Μετά από πολλά χρόνια έρευνας και εξέλιξης, το ινοπλισμένο σκυρόδεμα έχει πλέον καθιερωθεί στην αγορά για τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει.

Οι ίνες ενσωματώνονται στην τσιμεντόπαστα και δεν έχουν σημαντική επίδραση μέχρι και τη φάση σκλήρυνσης, οπότε και περιορίζουν την εμφάνιση ρωγμών, λόγω της εφελκυστικής αντοχής και της δυνατότητας επιμήκυνσης που διαθέτουν. Όπου υπάρχει μεγαλύτερη καταπόνηση αποτρέπουν τη διάνοιξη ρωγμών μεγάλου εύρους και τη συνακόλουθη αστοχία του σκυροδέματος, διασπείροντας και ανακατανέμοντας τις τάσεις ρηγμάτωσης σε περισσότερες, μικρότερες και πρακτικά αβλαβείς ρωγμές.

Η προσθήκη κατάλληλων ινών μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στις ιδιότητες του σκυροδέματος συμπεριλαμβάνοντας:

  • Αυξημένη πυραντίσταση
  • Αυξημένη αντοχή σε απότριψη
  • Καλύτερη συνοχή στο νωπό σκυρόδεμα
  • Υψηλότερες καμπτικές και διατμητικές αντοχές
  • Βελτιωμένη ανάληψη φορτίων και πλαστιμότητα
  • Προστασία ενάντια σε κύκλους ψύξης/απόψυξης
  • Λιγότερες ρηγματώσεις συρρίκνωσης στο πρώιμο στάδιο ωρίμανσης
  • Μείωση ή ολική αντικατάσταση του οπλισμού σε πλάκες επί εδάφους
  • Ο χρόνος που εξοικονομεί από την τοποθέτηση οπλισμού, συνεπάγεται με μείωση κόστους.
  • Οι ίνες στο σκυρόδεμα μπορούν να απλοποιήσουν την παραγωγική διαδικασία τόσο σε περιπτώσεις προκατασκευασμένου όσο και εργοστασιακού / εργοταξιακού σκυροδέματος, καθώς ο οπλισμός σκυροδέματος μπορεί να μειωθεί σε πολλά σημεία ή ακόμη και να εξαλειφθεί. 

Βασική κατηγοριοποίηση που αφορά το υλικό των ινών είναι η ταξινόμηση τους και σε δύο ακόμη τύπους: τις μικροΐνες και τις μακροΐνες.

Σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα, η κατηγοριοποίηση τους εξαρτάται από τη διάμετρό τους. 

Συνθετικές μικροΐνες 

Οι μικροΐνες έχουν διάμετρο κάτω από 0,3 mm και είναι είτε μονόνημες (monofilament) ή ινιδωμένες (fibrillated). Οι μικροϊνες χρησιμοποιούνται για έλεγχο του φαινομένου της πλαστικής συρρίκνωσης (ρηγμάτωση που μπορεί να λάβει χώρα εντός των πρώτων 24 ωρών από την ωρίμανση του σκυροδέματος), για προστασία από κρούση και για περιορισμό της εκρηκτικής αποφλοίωσης/αποσάθρωσης κατά τη διάρκεια φωτιάς. Οι ινιδωμένες μικροΐνες συχνά αντικαθιστούν ένα τμήμα του πλέγματος οπλισμού.  Αποτελούν εναλλακτική στη χρήση μεταλλικού πλέγματος για έλεγχο ρωγμών (Domofibers 6 mm, Domofibers 12 mm).

  • Περιορίζουν την εξίδρωση
  • Περιορίζουν την πλαστική καθίζηση
  • Περιορίζουν τις ρωγμές λόγω πλαστικής συρρίκνωσης

Συνθετικές μακροΐνες

Οι δομητικών εφαρμογών μακροΐνες έχουν διάμετρο πάνω από 0,3 mm. Οι μακροΐνες χρησιμοποιούνται για  αντικατάσταση του οπλισμού που ελέγχει τις ρωγμές λόγω εξώθερμης αντίδρασης ενυδάτωσης και συρρίκνωσης ή ως δομικών εφαρμογών οπλισμό σε σκυρόδεμα ή εκτοξευόμενο σκυρόδεμα. Οι μακροΐνες χρησιμοποιούνται όπου απαιτείται αύξηση παραμένουσας αντοχής μετά την εμφάνιση της ρωγμής, (π.χ. σύμφωνα με ASTM C1609 ή EN 14845). 

  • Αύξηση ανθεκτικότητας
  • Αύξηση καμπτικής αντοχής
  • Αύξηση εφελκυστικής αντοχής και αντοχής σε κρούση 

iBeton 39 , iScree 24

Μεταλλικές Ίνες

Οι μεταλλικές ίνες μπορούν να είναι είτε ελεύθερες (ανεξάρτητες μεταξύ τους), είτε να είναι κολλημένες. Οι ίνες που είναι κολλημένες μεταξύ τους δε συνδράμουν στην απόδοση του ινοπλισμένου σκυροδέματος.  Αυτός ο τρόπος διαχείρισης των ινών κατά την παραγωγική τους διαδικασία βελτιώνει την ευκολία ανάμειξης σε περιπτώσεις ινών με μεγάλη αναλογία διαστάσεων.  Κατά την προσθήκη τους στο μείγμα σκυροδέματος, τα "δεμάτια" των ινών κατανέμονται στο μείγμα και με συνεχή ανάμειξη, "σπάνε" και οι ίνες πλέον κατανέμονται ομοιόμορφα στο μείγμα.   

Βελτιωμένα χαρακτηριστικά σκληρυμένου μείγματος σκυροδέματος

  • Παράγουν μείγμα υψηλής αντοχής υπό έντονες συνθήκες φόρτισης

Τυπικές Εφαρμογές Ινοπλισμένου Σκυροδέματος

1. Εκτοξευόμενο Σκυρόδεμα

 

 

 

 

 

2. Πυροπροστασία

 

 

 

 

 

3. Εδαφόπλακες/Αεροδιάδρομοι Δρόμοι

 

 

 

 

 

4. Κονιάματα Δαπέδων

 

 

 

 

 

5. Προκατασκευασμένο Σκυρόδεμα